child3

План за безопасност на жертвата на домашно насилие

 

Специалистите дават съвет на всяка жертва на домашно насилие да направи свой план за безопасност при нов акт на насилие. Ето какви стъпки би могла да предприеме потенциалната жертва на бъдещ акт на домашно насилие:

 1. Обмислете детайлно своите действия при опасност от повторно насилие, направете си план за безопасност и се подгответе за неговото изпълнение.
 2. При опасност веднага позвънете на полицията. Ако нямате възможност да направите това, съседите могат да го сторят вместо Вас.
 3. Договорете се със своите съседи да извикат полиция, ако чуят викове от Вашата къща или апартамент.
 4. Научете телефоните на местните служби, които могат да Ви окажат необходимата подкрепа (кризисен център за жени, телефон на доверието и др.).
 1. Разкажете за насилието на тези, на които се доверявате (приятели, роднини).
 2. Подгответе си място, където бихте могла да отидете в случай на опасност.
 3. Ако не можете да избегнете спора или инцидента, постарайте се да изберете такава стая за провеждането му, от която можете лесно да избягате в случай на необходимост. Старайте се да избягвате споровете в стаи, които нямат достъп до външни врати (като например банята или кухнята, където има остри и режещи предмети).
 4. Обмислете как можете бързо и безопасно да напуснете дома си. Определете кои врати, прозорци, стълби подхождат за това най-добре.
 5. Предварително оставете при Вашите приятели или роднини резервни дрехи, важни документи, номера на телефони, необходими лекарства, резервни дрехи и др.
 6. Постарайте се да унищожите всички възможности, които биха помогнали на Вашия насилник да Ви намери (бележници, пликове с адреси и т.н.).
 7. Ако ситуацията е критична, напуснете дома си незабавно, дори да не сте успели да вземете със себе си необходимите вещи. Помнете, че Вашият живот е в опасност!
 8. Когато напускате дома си, направете всичко възможно да вземете децата със себе си.
 9. Ако сте бита или насилвана, незабавно си извадете медицинско свидетелство.

Източник: mvr.bg

Нашият екип предлага помощ на пострадали от домашно насилие, които се намират в материално затруднено положение.

Ако желаете да получите консултация относно тази възможност, може да се свържете с нашия екип по следните начини, за да обсъдим вашия случай:

 • На телефон 088 679 5005 в делнични дни между 9.00 и 18.00 ч.
 • Чрез контактната форма от настоящия сайт

Comments are closed.